Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam begint volgende maand ook met rondleidingen voor doven en blinden.

Op zondag 3 juni is de de eerste tour in gebarentaal, met aansluitend het eerste gebarencafé in een museum ooit. De eerste rondleiding voor blinden en slechtzienden is op zondag 17 juni.

Met Ongehoord Boijmans, de rondleiding in gebarentaal, sluit Boijmans aan bij het landelijke samenwerkingsverband Musea in Gebaren. De afgelopen maanden zijn twee dove museumrondleiders aan het team van rondleiders toegevoegd en ingewerkt. Zij nemen telkens maximaal twaalf personen mee langs verschillende kunstwerken passend in één bepaald thema in het museum.

Ongezien Boijmans is voor mensen die blind of slechtziend zijn. Ook hiervoor zijn rondleiders opgeleid en zijn er speciale muziek en 'voelmaterialen' geproduceerd, waaronder een sculptuur van het schilderij De Toren van Babel. Met deze rondleidingen kunnen maximaal zes blinden of slechtzienden mee.

Lesmodule voor mbo

Boijmans gaat ook extra aandacht geven aan mbo-leerlingen. Het museum ontwierp de lesmodule Van kijken naar zien, samen met uitgeverij Codename Future. De lesmodule is vanaf het nieuwe studiejaar beschikbaar voor het mbo. "Kijken naar kunst biedt veel mogelijkheden voor het oefenen in kritisch kijken en denken", aldus het museum.