Matijs Lips, die doceert aan het Dr. Nassau College in Beilen (Drenthe), is door het NPO Radio 1-programma De Taalstaat uitgeroepen tot beste docent Nederlands.

De uitreiking, een initiatief van De Taalstaat en het Genootschap Onze Taal, vindt zaterdag voor de vijfde keer plaats. De jury roemt de docent omdat hij "de wereld de klas in haalt".

"Hij laat leerlingen motiverende opdrachten maken, brengt literatuur (bijvoorbeeld poëzie) tot leven. Hij is bereid oude inzichten in te ruilen voor nieuwe inzichten, en geeft zo blijk van voortdurende eigen ontwikkeling. Is teruggekomen op eigen mening over het gebruik van digitale middelen: leerlingen lezen liever op papier, technologie is alleen middel en geen doel."

Stemmen

Luisteraars konden de afgelopen weken stemmen op hun favoriete kandidaat. De twee andere genomineerden waren Anki Nauwelaerts, docent Nederlands op het Maria Assumptalyceum in de Brusselse deelgemeente Laken en Karin Echten, docent Nederlands op het Sint Bonifatiuscollege in Utrecht.

De jury van de verkiezing bestond uit lerares Trudy Coenen, hoogleraar Peter-Arno Coppen en de Vlaamse emeritus-hoogleraar Frans Daems. Vorig jaar werd de wedstrijd gewonnen door de Vlaamse docent Tamara Stojakovic, docent Nederlands op het Antheneum MXM in Merksem.