Twaalf Britse landhuizen lenen 22 Hollandse meesters uit aan het Mauritshuis in Den Haag, waaronder een Rembrandt en een Jan Steen. Vanaf medio oktober zijn ze te zien.

Het gaat onder meer om Rembrandts Zelfportret met gevederde baret (1635), Gezicht op Dordrecht vanuit het noorden van Aelbert Cuyp (1655), Pieter Saenredams Interieur van de Catharinakerk te Utrecht (1660), en een portret van Elizabeth Murray, Duchess of Lauderdale, van Peter Lely (1648).

Ook mag het Mauritshuis werk van Abraham Bloemaert, Gerard ter Borch, Gerrit van Honthorst, Pieter de Hooch, Gabriel Metsu en dus Jan Steen tonen.

In de 'Downton Abbeys' hangen nog diverse Hollandse meesters uit de Gouden Eeuw. De lords en ladies verzamelden ze gretig in met name de achttiende en negentiende eeuw, toen de nog altijd zo tot de verbeelding sprekende landhuizen hun glorietijd beleefden.

De huizen die de kunstwerken uitlenen, zoals Ham House, Dyrham Park, Polesden Lacey en Ashdown House, worden alle beheerd door de National Trust. Deze organisatie beheert er meer dan tweehonderd: gebouwen met inhoud plus de vaak erg fraaie landschapstuinen.