Arjan Ederveen zegt "in de puberteit van de oude dag" te zijn aanbeland. De 61-jarige acteur en theatermaker zegt dat hij niet meer zoveel energie als voorheen heeft.

In het tv-programma Volle zalen vertelt Ederveen dat dat gevolgen voor zijn werk als acteur heeft.

"Ik wil niet echt heel lange tournees meer doen, niet een voorstelling tachtig of 120 keer spelen. Als je in zo'n grote musical zit moet je zes keer per week spelen, daar heb ik geen zin meer in."

Hij verloor in de jaren negentig twee broers aan een ernstige ziekte en bracht zijn moeder, die aan dementie lijdt, naar het verpleeghuis. "Soms zit ik te janken in de auto als zij zich ongelukkig voelt en verdrietig is. Als ze zegt 'ik mis mijn man en de kinderen, er zijn alleen maar oude mensen om me heen'."

Friesland

Ederveen speelt nu samen met het duo Plien & Bianca in de voorstelling Selma Ann Louis van regisseur Pieter Kramer. Intussen werkt hij met vriend en acteur Jack Wouterse aan een derde theaterstuk dat over thema's als aftakeling, verlies en zingeving gaat.

Tussen de bedrijven door is Ederveen te vinden in zijn huis in Friesland, waar hij op het land werkt. Dat laatste geeft hem uiteindelijk meer voldoening dan een voorstelling, zegt hij.

"Diep in mijn hart ben ik trotser op wat ik hier heb bereikt dan op al die musicals en voorstellingen met alle toeters en bellen. Dat je van een drollenweiland weer natuur kan maken, vind ik geweldig. Ik sta er met open mond naar te kijken, elke keer weer."