Murat Isik, schrijver van Wees onzichtbaar, is maandagavond tijdens een speciaal galadiner in het Amstel Hotel in Amsterdam uitgeroepen tot winnaar van de Libris Literatuurprijs 2018.

Isik nam het op tegen Ilja Leonard Pfeijffer (Peachez, een romance), Tommy Wieringa (De heilige Rita), Martin Michael Driessen (De pelikaan), Marjolijn van Heemstra (En we noemen hem) en Arjen van Veelen (Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken).

"De jury kiest voor een boek waarin de hoofdpersoon van kwetsbaarheid naar kracht gaat, waarbij elke pagina boeit", zei juryvoorzitter Abdelkader Benali over Wees onzichtbaar. Het boek gaat over een Turkse jongen die in de jaren tachtig opgroeit in de Bijlmer.

Isik (1977) debuteerde in 2012 met de inmiddels in meerdere talen vertaalde roman Verloren grond.

Geldbedrag

De prestigieuze prijs, die vorig jaar naar De tolk van Java-schrijver Alfred Birney ging, bestaat uit een geldbedrag van 50.000 euro. De prijs werd dit jaar voor de 25e keer uitgereikt.

Nederland heeft naast de Libris Literatuurprijs ook de ECI-Literatuurprijs (voorheen AKO Literatuurprijs). Winnaars van die jaarlijkse prijs krijgen een sculptuur en eveneens 50.000 euro.