Özcan Akyol heeft de jury van de Pim Fortuyn Prijs 2018 laten weten dat hij heeft besloten zijn nominatie af te wijzen.

Reden voor de afwijzing is de kritiek die was losgebarsten na de nominatie van de Nederlandse schrijver met Turkse roots. Via sociale media kreeg de auteur verscheidene verwensingen, uit rechtse en linkse hoek.

"Ik ben de jury zeer erkentelijk voor de nominatie, maar ik denk dat de andere genomineerden meer in aanmerking komen voor deze prijs, omdat ze het gedachtegoed van Fortuyn beter verspreiden", aldus Akyol tegen het AD, een van zijn werkgevers.

De schrijver wil voorkomen dat de uitreiking van de naar de in 2002 vermoorde politicus Pim Fortuyn vernoemde prijs averechts werkt. "De prijs is verbindend bedoeld, maar leidt helaas tot polarisering. Ik wil niet dat die giftige dynamiek de prijs besmet."

Naast Akyol zijn dit jaar hoofdredacteur Esther Voet van het Nieuw Israëlitisch Weekblad, directeur van De Balie Youri Albrecht en columnist Theodor Holman voorgedragen.

De Pim Fortuyn Prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon die voor het vrije woord strijdt en stelling neemt in het maatschappelijk debat. Vorig jaar won columnist Ebru Umar.