AD-columnist en schrijver Özcan Akyol is genomineerd voor de Pim Fortuyn Prijs 2018. Dat heeft de jury zondag bekendgemaakt. Naast Akyol zijn ook hoofdredacteur Esther Voet van het Nieuw Israëlitisch Weekblad, Youri Albrecht, directeur van De Balie en columnist Theodor Holman voorgedragen.

Akyol schrijft volgens jurylid Joost Eerdmans "al jaren onverbloemd en autonoom over de multicuturele samenleving". Youri Albrecht organiseert "onverschrokken debatten over splijtzwammen van deze tijd".

Esther Voet noemt de jury een "onvervalst strijder om de joodse stem vrij te laten klinken". Holman raakt volgens de jury onderwerpen die anderen liever mijden.

De Pim Fortuyn Prijs is de jaarlijkse prijs voor 'de meest Fortuynistische persoon' in Nederland. De winnaar moet een strijder voor het vrije woord zijn en stelling durven nemen in het maatschappelijk debat.

'Belangrijker dan ooit'

Volgens Eerdmans is de prijs belangrijker dan ooit. Mensen die voor hun mening uitkomen, worden volgens hem steeds vaker op een bepaalde manier bedreigd. 

In 2017 ging de prijs naar columnist Ebru Umar. In de jaren daarvoor kregen opiniemakers Leon de Winter en Afshin Ellian de prijs.