Schrijfster en journalist Renate Dorrestein is op 64-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar uitgeverij Podium zondag bekendgemaakt. 

De bekende Nederlandse schrijfster is vrijdagavond al overleden. Dit gebeurde in het bijzijn van haar dierbaren in haar woning in Aerdenhout.

Dorrestein was al enige tijd ziek. Ze leed aan slokdarmkanker. Ze koos ervoor om zich hier niet voor te laten opereren. Wel kreeg de schrijfster nog chemotherapie en werd ze bestraald. Dat zorgde voor een slinking van de tumor, maar maakte genezing niet meer mogelijk. 

Volgens haar uitgever verliest de Nederlandse literatuur "een van haar meest gedreven en beste schrijvers, al zullen haar romans nog langdurig voortleven". Directeur Joost Nijsen van Podium noemt Dorrestein "onvermoeibaar betrokken, stimulerend, gevat en ruimhartig jegens anderen". 

Werk

Haar eerste boek Buitenstaanders publiceerde ze in 1983. Dorrestein schreef in de jaren die volgden tientallen boeken zoals Een hart van steen en De stiefmoeder. Vorig jaar bracht Dorrestein nog haar laatste roman Reddende engel uit

Nog maar enkele weken geleden publiceerde ze ook nog de autobiografie Dagelijks werk. "Dit wilde ik nog gaan maken: een literaire autobiografie, een boek over mijn dilemma’s en mijn oplossingen, mijn uitglijers en mijn meevallers: een persoonlijk, intiem boek dat zou laten zien hoe ik de schrijfster werd, die ik nu ben", zei Dorrestein. 

Naast romans schreef ze ook verschillende autobiografische boeken. Een van haar bekende werken gaat over de zelfmoord van haar zusje. Ook schreef ze in Heden ik over de ziekte ME, waar Dorrestein aan leed.

Daarnaast bracht ze literaire recensies en columns uit. 

Internationale bekendheid

Dorrestein werd meermaals genomineerd voor verschillende literaire prijzen. Voor haar hele oeuvre ontving ze in 1993 de Annie Romein Prijs, tegenwoordig de Opzij Literatuurprijs. 

Ook over de grens was Dorrestein een bekende schrijfster. Veel van haar werk werd vertaald. Naast haar schrijverscarrière werkte Dorrestein in de jaren tachtig enige tijd voor het tijdschrift Opzij. 

Dorrestein laat haar echtgenoot Maarten de Boer achter. Ze had geen kinderen. Ze wordt donderdag in besloten kring begraven.