Harry Mulisch heeft ooit op de longlist voor de Nobelprijs voor Literatuur gestaan. Ook de Nederlandse schrijvers Louis Couperus, Cees Nooteboom, Hella Haasse en Johan Huizinga stonden op deze lijst.

"Deze mensen hebben de longlist met serieuze kandidaten gehaald", zegt hoogleraar Henk van der Liet van de Universiteit van Amsterdam in een interview op Radio 1.

Van der Liet is een van de mensen die het Nobelprijscomité mede adviseert over de prijs. Nog nooit won een Nederlandse auteur de prestigieuze onderscheiding.

"Dat is echt wel een pijnpunt. Nederlands is een van de weinige talen waar dit voor geldt. Zeker omdat we lang niet zo'n klein taalgebied zijn als we zelf soms denken."

Als potentiële kandidaten in de nabije toekomst noemt de hoogleraar Geert Mak en Arnon Grunberg. "Je moet als schrijver niet alleen een sterk eigen oeuvre opbouwen, maar daar ook hebben gereflecteerd. Dus je moet kunnen uitleggen wat je doet en hebt gedaan."

Affaire

Het Nobelprijscomité voor de literatuur maakte vrijdag bekend dat dit jaar geen prijs wordt uitgereikt. Aanleiding is de affaire rond de echtgenoot van comitélid Katarina Frostenson, die achttien vrouwen zou hebben lastiggevallen of misbruikt.

Frostenson wordt er daarnaast van beschuldigd dat ze zeven keer de naam van de potentiële winnaar zou hebben gelekt en dat ze geld van de Academie zou hebben doorgesluisd naar een cultuurclub die haar man runde en waar zij mede-eigenaar van is.

Een motie van wantrouwen tegen Frostenson haalde het eerder niet, waarop drie comitéleden opstapten en de voorzitter vanwege een gebrek aan vertrouwen vertrok. Frostenson vertrok uiteindelijk ook.