Tommy Wieringa schrijft in De heilige Rita deels over zijn eigen moeder, die hem en zijn vader verliet voor een andere man. De schrijver merkte dat hij het een stuk lastiger vond een persoonlijk verhaal te schrijven, dan een verhaal dat geheel fictie is.

"Ik wantrouwde het materiaal sterk, juist omdat het zo persoonlijk was", aldus de bestsellerauteur in gesprek met de VARAgids

Wieringa begon in 2013 aan het boek, dat in 2017 uitkwam. "Ik dacht voortdurend: ik kan het niet meer. Het lijkt misschien makkelijk, omdat bij De heilige Rita het materiaal voor het oprapen lag. Dit verhaal was van mijzelf, ik hoefde er weinig voor te verzinnen."

Maar bij het schrijven van Dit zijn de namen (2012) ging het schrijven hem een stuk makkelijker af. "Verbeelding, zover het oog reikte. Een roman die zich op de oneindige ruimte van de steppe afspeelde. De heilige Rita is kleiner van opzet: over hoe mensen tot elkaar veroordeeld zijn in een begrensd territorium."

Wieringa werkt opnieuw aan een persoonlijk boek: begin 2019 moet Dit is mijn moeder uitkomen, een portret van zijn moeder. Zij zal het boek nooit lezen, omdat ze in 2015 overleed. Ook De heilige Rita las ze nooit. "Ik vind het wel jammer dat mijn moeder het niet heeft kunnen lezen. Het had haar vast geïnteresseerd om te lezen hoe we verder leefden zonder haar."