Zijn meest recente boek, Berichten uit het tussenhuisje, werd door Matthijs van Nieuwkerk live op tv bewierookt. Toch denkt Henk van Straten vaak dat zijn boeken niet zullen beklijven.

"Ik heb het gevoel dat ik het kan, maar ben er schizofreen in, want als ik aan een nieuw boek werk, heb ik ook vaak het gevoel: dit zal wel niks worden.  (...) Eigenlijk moet je er tijdens het hele schrijfproces van uitgaan dat je voor jan lul bezig bent. Je moet echt een intrinsieke motivatie hebben. Alleen dat maakt het de moeite waard", zegt de 38-jarige schrijver in een interview in de reeks CV der mislukkingen van de VPRO.

Korte inzinking

Volgens Van Straten kreeg zijn debuut Ik ben de regen (2008) veel aandacht, maar verdween het daaropvolgende werk Smet geruisloos naar de vergetelheid. De auteur werd daar neerslachtig van. "Maar omdat ik genoeg nieuwe ideeën heb en verder toch niks kan, ga ik toch weer aan de slag na zo'n korte inzinking."

Succes en goede recensies zijn voor de strijdvaardige Van Straten niet het belangrijkste doel van zijn boeken. De auteur haalt er bijna een soort therapeutisch effect uit: "Schrijven is voor mij een manier om de wereld te ordenen."