De crisis binnen het comité dat elk jaar de Nobelprijs voor Literatuur toekent groeit. Opnieuw is een lid van de zogeheten Zweedse Academie opgestapt vanwege een schandaal rond de echtgenoot van een van de leden. In Zweedse media wordt inmiddels gespeculeerd dat de prijs dit jaar mogelijk niet wordt uitgereikt.

De Academie maakte zaterdag bekend dat Sara Stridsberg zich heeft afgemeld als lid. Ze is het zesde lid van de achttien dat opstapt, hoewel de leden eigenlijk voor het leven lid zijn.

Aanleiding is de affaire rond de echtgenoot van collegalid Katarina Frostenson die achttien vrouwen zou hebben lastiggevallen of misbruikt.

Frostenson wordt er daarnaast zelf van beschuldigd dat ze zeven keer de naam van de potentiële winnaar zou hebben gelekt en dat ze geld van de Academie zou hebben doorgesluisd naar een cultuurclub die haar man runde en waarvan zij mede-eigenaar is.

Een motie van wantrouwen tegen Frostenson haalde het eerder niet, waarop drie comitéleden opstapten en de voorzitter vertrok vanwege een gebrek aan vertrouwen. Frostenson vertrok uiteindelijk ook.

De financiële eenheid van de Zweedse politie kondigde deze week aan dat het een onderzoek is begonnen naar de Zweedse Academie. Waar dat zich op richt, werd niet bekendgemaakt.