In 2009 liep koningin Máxima in een van oude postzakken gemaakt broekpak van Jan Taminiau. De Nederlandse modeontwerper vindt dat het oude gebruikte materiaal juist "het leven weerspiegelt". 

"Wat geleefd heeft moeten we koesteren, vieren, liefhebben. Een vlek op je kleding is jóuw vlek, uit jóuw leven. In dat doorleefde schuilt voor mij schoonheid. Koester de vlek in plaats van hem te verachten", zegt Taminiau in een interview in Trouw.

De kledinglijn die refereert aan de oude postzakken die in Nederland gebruikt werden, betekende de doorbraak voor de ontwerper.

Verliefdheid

Hoewel hij vier jaar later nog enkele stukken aan de zogeheten Postzak-collectie toevoegde, bleef het bij een beperkt aantal ontwerpen. Volgens Taminiau, die ook kleding voor popicoon Lady Gaga ontwierp, is het belangrijk om op tijd afscheid te nemen van bepaalde creaties.

"Het ontwerpproces is vergelijkbaar met een verliefdheid. Het begint met daten. Je flirt wat, bent misselijk en dan komt de stap van aanraken. De liefde wordt beantwoord, er ontstaat een situatie die je wilt. Dan volgt de rust. Helaas moet je die als ontwerper meteen weer om zeep helpen. Je moet afstand nemen en door naar het nieuwe.(...) Bij alles wat je aan het creëren bent moet je telkens keuzes maken. Zodoende kun je altijd verder."