Tommy Wieringa publiceert in januari 2019 de bundel Dit is mijn moeder. Het is een persoonlijk en levendig portret van zijn moeder, die in 2015 overleed.

In de bundel onderzoekt Wieringa de gecompliceerde verhouding tussen een moeder en een zoon. "Ze is niet alleen mijn moeder, maar ook een van mijn meest geliefde personages", aldus de schrijver. "Een kleurrijker, dubbelzinniger en avontuurlijker iemand ontmoette ik nog nooit."

Wieringa's moeder was een typisch kind van de generatie 1968, stelt hij. "Egocentrisch en excentriek, zonder enig talent voor gehoorzaamheid. Haar dwingende, veeleisende natuur heb ik altijd gevreesd, niet alleen in haar maar ook in mezelf."

Eigen beheer

Dit is mijn moeder zal door Wieringa in eigen beheer worden uitgebracht, in samenwerking met Maarten Richel van New Book Collective. Voor de projectbegeleiding, redactie, marketing en publiciteit werkt Wieringa samen met Harminke Medendorp en Ruth Bergmans.

Tommy Wieringa brak door met de roman Joe Speedboot, waarvan er meer dan 400.000 werden verkocht. Hij ontving voor dat boek de Bordewijkprijs en het werd genomineerd voor alle grote literaire prijzen. Met Dit zijn de namen won hij in 2013 de Libris Literatuur Prijs.