Dichteres en proza- en toneelschrijfster Judith Herzberg (83) krijgt de Prijs der Nederlandse Letteren, de meest prestigieuze literaire onderscheiding in het Nederlandse taalgebied, die eens per drie jaar wordt uitgereikt. 

Dat maakt de Nederlandse minister Ingrid van Engelshoven vrijdag namens het Comité van Ministers van de Taalunie bekend.

Herzberg zal in november de prijs ontvangen uit handen van koning Willem-Alexander. Daarnaast ontvangt ze een bedrag van 40.000 euro. 

"Herzbergs poëzie is hartverscheurend eenvoudig en juist daardoor complex", is te lezen in het juryrapport. "Haar precieze observaties uit het dagelijks leven leggen iets essentieels van het menselijk verkeer bloot. Haar werk kan zich meten met dat van Nobelprijswinnares Wisława Szymborska." 

"Haar toon is altijd natuurlijk, zo natuurlijk dat die alleen maar het gevolg kan zijn van een enorme beheersing van taal en vorm, van techniek. Die beheersing blijkt ook uit de manier waarop ze klank gebruikt. Haar taal nadert de muziek."

Remco Campert

Herzberg debuteerde in 1963 met de bundel Zeepost en schreef vanaf de jaren zeventig ook meerdere toneelstukken. In 1997 kreeg Herzberg de P.C. Hooftprijs voor haar hele oeuvre. 

De vorige Prijs der Nederlandse Letteren ging naar Remco Campert. Eerdere winnaars zijn onder anderen Cees Nooteboom, Hella Haasse, Gerard Reve en Harry Mulisch.

De Prijs der Nederlandse Letteren is een van de meest prestigieuze prijzen in het Nederlandse taalgebied en wordt toegekend door de Nederlandse Taalunie, een beleidsorganisatie waarin Nederland, Vlaanderen en Suriname samenwerken op het gebied van Nederlandse taal.