Oud-politicus en regisseur John Leerdam gaat een voorstelling maken over de maandag overleden anti-apartheidsactiviste Winnie Mandela.

Dat vertelde hij dinsdag in Tijd voor Max.

"Ik heb er vaak al over nagedacht", stelde hij. "Maar nu moet ik er koste wat het kost aan beginnen. We gaan schrijven. Het wordt eerst een monoloog, en daarna een grote-zaalproductie." Leerdam kon nog niet zeggen wanneer het stuk in première zou moeten gaan.

Het voormalig Kamerlid volgde een opleiding aan de Toneelschool in Amsterdam. Hij was lange tijd artistiek leider van het Cosmic Theater en maakte na zijn afscheid van de Kamer onder meer voorstellingen over de onafhankelijkheid van Suriname. Hij kreeg onder meer een koninklijke onderscheiding voor zijn voorbeeldfunctie voor Nederlandse migranten.

Winnie Mandela was lange tijd getrouwd met de latere president Nelson Mandela. Toen hij werd vastgezet vanwege zijn anti-apartheidsstrijd, zette zijn vrouw zijn activisme voort. Hoewel haar imago later, onder meer door de scheiding van Nelson, een flinke deuk opliep, bleef zij mateloos populair in Zuid-Afrika.