Chris Goldscheider, violist van het Britse Royal Opera House, heeft door toedoen van het orkest onherstelbare schade aan zijn gehoor opgelopen. Dat heeft een Engels gerechtshof bepaald.

Het hof stelt Goldscheider in zijn gelijk en zijn klacht kan volgens de BBC grote gevolgen hebben voor andere musici die met luide muziek werken.

Goldscheider zat 1 september 2012 in het orkest vlak voor de blazers bij een repetitie voor de opera Die Walkure van Richard Wagner (1813-1883). Tijdens de uitvoering werden er geluidssterkten van meer dan 130 decibel geproduceerd, vergelijkbaar met een motor van een straalvliegtuig. Goldscheider stelt dat hij toen "een akoestische shock" heeft opgelopen.

De rechter oordeelde dat de gehoorschade van de violist inderdaad door de muziekuitvoering is veroorzaakt. Goldscheider zegt dat sindsdien veel gewoon geluid voor hem ondraaglijk is en dat hij onder meer last van duizeligheid heeft. Over eventuele schadevergoeding volgt een aparte procedure.

Verklaring

Het Royal Opera House heeft in een verklaring met verbazing en teleurstelling op het vonnis gereageerd. Volgens de verweerders heeft de violist een aandoening die niet noodzakelijkerwijs is ontstaan door het geluid tijdens de uitvoering.