Het thema van Nederland Leest, de leescampagne van de CPNB, is dit jaar Voeding. De CPNB heeft voor dat thema gekozen omdat "wij zijn wat we eten".

Ter ere van de leescampagne, die op 1 november van start gaat en een maand duurt, wordt het geschenkboek Je bent wat je leest uitgebracht. Daarin staan bijdragen over voeding van Rosanne Hertzberger, Joël Broekaert, Pierre Wind, Charlotte Kleyn en Marion Pauw. Zij schrijven over koken, cultuur en lifestyle, gezondheid, voedingstechnologie en milieu.

Ronald Giphart, de ambassadeur van Nederland Leest, schrijft het voorwoord van het boek. In november bezoekt hij in het kader van de campagne verschillende bibliotheken.

Nederland Leest Junior

Nederland Leest Junior, bedoeld voor kinderen uit groep 7 en 8 van de basisschool en VMBO-leerlingen uit jaar 1 en 2, kiest dit jaar voor het boek Graaf Sandwich en andere etenswaardigheden van Jan Paul Schutten. Het boek gaat over de geschiedenis van ons eten, maar er staan ook experimenten in die jongeren thuis of in de klas kunnen uitvoeren.