Met het Boekenbal is vrijdagavond in de Amsterdamse Stadsschouwburg de 83e editie van de Boekenweek geopend. Het thema van dit jaar is Natuur.

Het zaalprogramma werd gepresenteerd door Jort Kelder. Tommy Wieringa hield een praatje over de onlangs overleden dichter Menno Wigman en ook Trijntje Oosterhuis was van de partij; zij zong onder meer twee nummers van Toon Hermans. 

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven vertelde in een toespraak over het belang van boeken en het inzicht dat lezen de mens "wijzer en invoelender maakt en de samenleving leefbaarder". Ook bedankte ze schrijver Remco Campert, die eerder deze week bekendmaakte dat hij stopt met schrijven.

[[slideshow:Boekenbal 2018]]

"Bij Remco Campert is op zijn 88e de inkt op", aldus Van Engelshoven. "En dat kan ik mij voorstellen. Maar wat ik me nog niet helemaal kan voorstellen, is dat er morgen géén nieuwe column van hem in de krant staat'', zei de minister. ''Remco, dank voor alles wat je maakte. Het was vurrukkulluk.''

Boekenweekgeschenk

Griet Op de Beeck en Jan Terlouw waren de eregasten op het Boekenbal. De Vlaamse Op de Beeck schreef het boekenweekgeschenk van dit jaar, genaamd Gezien de feiten. Omdat Leeuwarden dit jaar de culturele hoofdstad van Europa is, verschijnt het boekenweekgeschenk voor het eerst ook in het Fries, met als titel Sa't it lân derhinne leit. Terlouw schreef het boekenweekessay Natuurlijk

De twee schrijvers doen tijdens de Boekenweek, die officieel van zaterdag 10 maart tot en met zondag 18 maart duurt, verschillende plaatsen in Nederland aan. Zij bezoeken boekhandels en bibliotheken voor lezingen en signeersessies.

[[slideshow:Boekenbal 2018]]