Toen Renée Fokker de rol van Astrid Holleeder aangeboden kreeg, hoefde ze niet lang na te denken. "Het is zo'n bijzondere rol dat ik er meteen ja op zei. Mensen vroegen achteraf aan me of ik het niet gevaarlijk of eng vond, maar daar heb ik nooit bij stilgestaan."

Vanaf 31 augustus speelt de actrice in het toneelstuk Judas, dat gebaseerd wordt op het gelijknamige boek van de zus van Willem Holleeder. "Ik vind het een uitdaging om iemand te spelen die altijd in gevaar is en in constante angst leeft", vertelt Fokker aan NU.nl.

Astrid Holleeder is erg betrokken bij het toneelstuk en de actrice kreeg dan ook de kans om haar persoonlijk te ontmoeten. De Judas-schrijfster had zelfs de voorkeur voor Fokker om haar te spelen.

De actrice vindt haar een bijzondere vrouw die weet wat ze wil, maar ook erg warm is. "Tijdens onze ontmoeting gaf ze me meteen een omhelzing en vertelde me hoe blij ze was dat ik gestalte aan haar zou gaan geven." 

Verbeelding

Er is voor Fokker veel materiaal voorhanden, zoals interviews, het boek en haar eigen gesprek met de schrijfster. "Maar uiteindelijk ga ik vooral mijn eigen verbeelding voor gebruiken. Je hoeft geen dokter te zijn om er een te spelen, zeg ik altijd maar. En omdat niemand echt weet hoe ze er nu uitziet, kan ik er mijn eigen invulling aan geven. Al zal het best een uitdaging worden om iemand te spelen die nog leeft."

De dochter van Fokkers personage zal in het toneelstuk gespeeld worden door actrice Eva van de Wijdeven, die tevens als haar dochter te zien was in de serie De Mannentester.

"Daar ben ik erg blij mee. Sowieso hebben we een erg fijn en veilig groepje acteurs bij elkaar, wat zeker belangrijk is bij een heftig verhaal als Judas", aldus de actrice.