Zaterdag start de Boekenweek. Wie meer dan 12,50 euro aan boeken uitgeeft in een boekhandel, krijgt het Boekenweekgeschenk Gezien de feiten van Griet op de Beeck. Een overzicht van de recensies. 

De Volkskrant - een ster

"In de afgelopen tien jaar presenteerde de CPNB één ondermaats Boekenweekgeschenk, dat van Kader Abdolah, naast goede van Tom Lanoye, Tommy Wieringa, Esther Gerritsen en Herman Koch. Dit hoge moyenne keldert weer, nu de stichting een knieval heeft gedaan voor Griet Op de Beeck. De novelle Gezien de feiten is geen propaganda voor het Nederlandse boek."

Lees hier de volledige recensie

NRC - twee sterren 

"Griet Op de Beeck laat graag zien dat de dingen wél lukken. Dus een 71-jarige vrouw die haar leven omgooit en verliefd wordt op een Afrikaanse man, gaat het voor de wind. Maar geloofwaardig maakt ze dat niet."

Lees hier de volledige recensie

Trouw - geeft geen sterren

"Waar het Op de Beeck met deze novelle om te doen is, blijft wat duister. Haar niet-cynische kijk op sekstoerisme krijgt nog een maatschappijkritische wending, maar in een bijzin waar je bijna overheen leest. Het blijft een tussendoortje, deze novelle, een verhaal dat weinig oproept. Op de Beeck heeft geïnspireerdere teksten geschreven, eigener en lyrischer in stijl ook. Het aankaarten van een moeilijke stoelgang en uitweiden over vreugdevolle seks maken een verhaal nog niet intens, hier eerder te intiem. Soepel leest 'Gezien de feiten' zeker, maar het raakt je niet echt."

De Groene Amsterdammer - geeft geen sterren

"Gezien de feiten is alleen een eerste akte. De personages zijn geïntroduceerd, het conflict begint zich af te tekenen – een heel klassiek dilemma, tussen Olivia’s vrijheidsdrang en de verwachtingen van familie en vrienden – maar er komt nooit een echte confrontatie en daarom is er ook geen omslag. Op pagina 94 zijn de karakters nog precies hetzelfde verdeeld als op pagina 7."

Lees hier de volledige recensie

Klimaatverandering belangrijk thema op Boekenbal
85
Klimaatverandering belangrijk thema op Boekenbal