Stage Entertainment zou volgens werknemers van het entertainmentbedrijf alleen de bekende acteurs goed betalen. Enkele werknemers eisen daarom geld van Stage Entertainment.

Toetsenist Bernard Goovaerts, die sinds 1995 keyboard speelt in diverse musicals, zou volgens Stage bij geen musical meer plaatsbaar zijn en vroeg daarom ontslag voor hem aan.

Goovaerts, die tegen het AD zegt zich gekrenkt te voelen, eist nu in een zaak dat hij mag blijven werken voor het bedrijf. Zo niet, dan eist hij 70.000 euro schadevergoeding en de wettelijke afvloeiingsregeling. 1 maart doet de rechter uitspraak in de zaak.

In een andere zaak eisen twaalf ensembleleden van Billy Elliot 2.000 tot 6.000 euro per persoon voor "structureel onbetaald overwerk". Dat meldt hun advocaat Coby van den Berg aan de krant.

Vreselijke werkgever

Ze noemt Stage Entertainment, het bedrijf van Joop van den Ende en waar Albert Verlinde nu directeur is, "een vreselijke werkgever". "Artiesten moeten opdraven op onmogelijke tijden en alles doen wat Stage zegt.'' Omdat de Arbeidstijdenwet niet geldt voor podiumkunsten, is dit mogelijk. Voor de sectoren toneel, dans, orkesten en opera zijn onderling goede regelingen afgesproken, maar niet bij Stage. Joop van den Ende wilde nooit iets met medezeggenschap te maken hebben."

Pepijn ten Kate van de Kunstenbond bevestigt dit. "Stage behandelt zijn personeel als tweederangs werknemers. Alleen voor de hoofdrollen ligt dat anders, de sterren krijgen veel betere voorwaarden dan de mindere goden.''

De bond zegt dat er de afgelopen jaren meerdere zaken zijn binnengekomen. "Stage Entertainment is dermate dominant dat bijna geen medewerker openlijk kritiek durft te spuien."

Stage Entertainment ontkent af te willen van vaste muzikanten. Volgens Barbara Wittebol van Stage Entertainment wordt er vaker gewerkt met orkestbanden, wat vaker voorkomt bij musicals. Door technische veranderingen zijn orkesten kleiner geworden en momenteel zijn er 25 orkestplaatsen in de lopende producties van het bedrijf, vervuld door orkestleden werkzaam in zowel vaste dienst als voor bepaalde tijd.

Reactie Stage Entertainment

"Wij herkennen ons niet in het beeld dat de Kunstenbond van ons schetst", antwoordt Stage Entertainment desgevraagd aan NU.nl.

"Vanuit de brancheorganisatie Vereniging Voor Vrije Theaterproducenten (VVTP) worden er, ook in ons bijzijn, regelmatig gesprekken met de Kunstenbond gevoerd. Daar zijn deze verwijten naar ons bedrijf nooit op tafel gekomen en daar zijn we dan nu ook zeer verbaasd over. Zoals jullie zullen begrijpen kunnen wij zolang beide zaken nog in behandeling zijn bij de rechter, hier voorlopig verder geen uitspraken over doen."