Het omstreden boek De wereld van Cybersecurity en Cybercrime van oud-minister Willem Vermeend en Rian van Rijbroek komt opnieuw in de handel. Op het boek kwam direct na het verschijnen veel kritiek, omdat onder meer  zonder bronvermelding teksten van anderen waren gebruikt.

Vermeend bood na de ontdekking door de NOS en Nieuwsuur zijn excuses aan. Hij noemde het "buitengewoon ergerlijk dat dat kan"' en liet de uitgeverij het boek terughalen. Hij zei niet te weten hoe het heeft kunnen gebeuren, omdat het gebruikelijk is dat een boek voor uitgave meerdere keren wordt gecontroleerd. "Het is een stommiteit en dat trek ik me aan, ook persoonlijk", zei Vermeend.

In de aangepaste versie, die binnenkort uitkomt, staan volgens uitgeverij EinsteinBooks vier extra bronvermeldingen die in de eerste versie ontbraken. Ook reageren de auteurs in de heruitgave op de ophef over het plagiaat.

Inhoudelijk kon een woordvoerster van de uitgeverij nog niets zeggen over die reactie. "Het wordt in elk geval geen inlegvel, de tekst met hun reactie wordt in het boek opgenomen.'"

Onzorgvuldig

Correcte bronvermelding ontbrak volgens EinsteinBooks bij passages uit twee NRC-berichten, bij een artikel van een ICT-jurist en bij een artikel op Wikipedia. De uitgever daarover: "Hoewel het boek geen wetenschappelijke uitgave is, of een naslagwerk voor deskundigen, is dit onzorgvuldig en had dit niet mogen gebeuren.'"

Naast de nieuwe, gecorrigeerde Nederlandse uitgave van het boek, verschijnt begin maart een Engelstalige versie.