De Amsterdamse dichter Joost Baars heeft donderdag de laatste VSB Poëzieprijs gewonnen. Hij werd bekroond voor zijn bundel Binnenplaats

"Het is een debuut, maar van een dichter die een volstrekt eigen geluid heeft", oordeelde de jury. "Het vraagt tijd om erin door te dringen, maar bij elke herlezing groeien deze gedichten en trekken ze je mee in hun zoektocht naar of confrontaties met het transcendente."

De VSB Poëzieprijs voor Baars is de laatste, maar er komt een soort doorstart. Het Elise Mathildefonds en het Van Beuningen / Peterich-fonds maken het voortbestaan van een jaarlijkse prijs voor de beste Nederlandstalige poëziebundel mogelijk. In februari wordt er met de partijen verder gesproken over de toekomstige prijs.

Met de VSB Poëzieprijs werd sinds 1992 jaarlijks Nederlandstalige dichtkunst bekroond met een bedrag van 25.000 euro, maar VSBfonds vindt het belonen van poëzie niet meer passen in zijn nieuwe koers.

Donderdag begon de jaarlijkse Poëzieweek weer met de Gedichtendag. De hele week zijn er activiteiten, zoals optredens van dichters die voorlezen uit eigen werk.