'Plofklas' is door Genootschap Onze Taal uitgeroepen tot woord van het jaar. Dit maakte actrice Romana Vrede namens het taalgenootschap zaterdagavond bekend in de NTR-uitzending De Avond van Taal. Het woord staat, zoals het al doet vermoeden, voor overvolle klassen. 

Vorig jaar was 'brexit' het woord van het jaar bij Onze Taal, het jaar daarvoor was het 'sjoemelsoftware'. Andere kanshebbers dit jaar waren '#MeToo', 'genderneutraal', 'nepnieuws' en 'weigeroma'.

Eerder deze maand riep Van Dale op basis van een publieksverkiezing het woord 'appongeluk' uit tot woord van het jaar. Vorig jaar was het 'treitervlogger'.

De blauwe tegel voor de ‘slechtste slogan’ ging naar ‘Van kop tot kont, worst in de mond’, passend bij de worstenbroodjes van Millse molen De Korenbloem uit Mill. Andere genomineerde slogans waren ‘Voor iedere gleuf een doos’ en ‘Alles om uw poes mee te verwennen, ook als u een kater heeft’.

Taalkenners

De Avond van Taal werd gewonnen door Aaf Brandt Corstius en Marcel Musters. Zij mogen zich de Taalkenners van 2017 noemen.

Columnist en schrijver Brandt Corstius en acteur Musters namen tijdens de taalavond op tegen zanger Dave von Raven en gitarist Arjan Spies van The Kik. Andere teams bestonden uit de politici Paul van Meenen (D66) en Judith Tielen (VVD) en Diederik Boomsma (CDA) en Stieneke van der Graaf (ChristenUnie).

Na een taalquiz met diverse speelrondes werden de teams door middel van een kort dictee getest op hun kennis van spelling en interpunctie. Het dictee werd voorgelezen door Annechien Steenhuizen.