Arnon Grunberg schrijft een toneeltekst voor de jaarlijkse manifestatie Theater Na de Dam. Dit stuk wordt op de avond van Nationale Dodenherdenking op 4 mei door tientallen theatergezelschappen in het land tegelijkertijd opgevoerd.

De bestsellerauteur komt uit een gezin dat zwaar is geraakt door de Tweede Wereldoorlog. Zijn moeder overleefde Auschwitz en zijn vader zat ondergedoken op talrijke adressen.

''Herdenken is net als democratie een theatrale aangelegenheid, vandaar dat ik een stuk schrijf voor Theater Na de Dam'', zegt Grunberg.

Tijdens de negende editie van Theater Na de Dam zijn er om 21.00 uur in het hele land meer dan negentig voorstellingen te zien. Zo doen Toneelgroep Amsterdam, Toneelgroep Maastricht, Noord Nederlands Toneel, Het Nationale Theater, Toneelgroep Oostpool, Tryater en Theater Rotterdam mee. De kaartverkoop begint bij de meeste gezelschappen maandag.

Theater Na de Dam, dat met de titel verwijst naar de herdenking bij het Nationaal Monument in Amsterdam, bestaat sinds 2010. Die eerste editie omvatte slechts enkele voorstellingen in alleen de hoofdstad.