Het duurste schilderij ter wereld, de Salvator Mundi van Leonardo da Vinci, komt te hangen in het Louvre Abu Dhabi. Het museum deelde dat dinsdag mee op social media. Details gaf de spiksplinternieuwe kunsttempel van het Midden-Oosten niet.

De Salvator Mundi is medio november bij veilinghuis Christie's in New York van eigenaar gewisseld voor 400 miljoen dollar (339 miljoen euro). Nooit eerder werd er zoveel voor een schilderij betaald.

Volgens The New York Times is de koper van het schilderij een Saudische prins, Bader bin Abdullah bin Mohammed bin Farhan al-Saud. Hij stond niet bekend als een groot kunstverzamelaar. Ook zijn rijkdom was voor de buitenwereld tot nu toe niet bekend.

Volgens het doorgaans goed ingevoerde Artnet werkt het Louvre in Parijs aan een grote tentoonstelling over Da Vinci, die in oktober 2019 moet openen. De Salvator Mundi zou daar als bruikleen aan het Europese publiek getoond kunnen gaan worden. In Parijs hangt al het beroemdste werk van Da Vinci, de Mona Lisa.

Heiligschennis

De aankoop van het schilderij, waarop Jezus wordt afgebeeld, kan stof doen opwaaien in het conservatieve Saudi-Arabië. Volgens de islam is Jezus (Isa ibn Maryam) niet de zoon van God, maar een profeet. Veel moslims vinden een beeltenis van een profeet heiligschennis.

Bader is een vriend en zakenpartner van de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman, die nauwe contacten heeft met de Verenigde Arabische Emiraten, waarvan Abu Dhabi de hoofdstad is. Uitgerekend Bin Salman heeft onlangs de strijd aangebonden met corrupte en zelfverrijkende zakenlieden, ambtenaren en familieleden.