Woordenboekenuitgever Van Dale heeft de shortlist bekendgemaakt waarvan er één wordt uitgeroepen tot "Woord van het Jaar 2017". 

De digitale stembus is woensdag geopend op woordvanhetjaar.nl. De winnaar wordt op 19 december bekendgemaakt.

Vorig jaar ging de titel naar "treitervlogger". Het jaar daarvoor won de "sjoemelsoftware" van Volkswagen.

Van Dale heeft uit woorden die taalliefhebbers hebben ingezonden een shortlist van tien kanshebbers samengesteld. De meeste daarvan houden zoals gebruikelijk verband met de actualiteit van het afgelopen jaar.

Fipronileieren beheersten in de zomer wekenlang het nieuws, in het najaar laaide onder de noemer 'me too' (ik ook) een felle discussie op over seksuele intimidatie.

Lokterrorist

Andere genomineerden zijn onder andere cryptokoorts - de nieuwe goudkoorts die cryptomunten als de Bitcoin bij sommigen teweegbrengen - en lokterrorist, iemand die zich als terrorist voordoet om echte terroristen te ontmaskeren.

Verder maken regenboogtaal - voor 'genderneutrale' taal waarin aanspreekvormen als man en vrouw worden vermeden - en valboete - een extra bijdrage die bewoners van een aantal zorginstellingen moeten betalen voor het gebruik van de noodknop - kans op de titel. Voorts is er de warmtezombie, iemand die door een te hoge temperatuur ongeconcentreerd voor zich uit staart.

Op de lijst staan ook woorden met een duidelijke politieke lading. Zo is er de klimaatpauper, iemand met een laag inkomen die zijn energienota niet meer kan betalen door alsmaar stijgende extra bijdragen voor de ontwikkeling van duurzame energie.

Merkellego staat voor betonblokken die aanslagen met voertuigen moeten voorkomen. Het naar de Duitse bondskanselier vernoemde woord legt een verband tussen haar ruimhartige vluchtelingenbeleid en terrorisme.