Zangeres Annie Lennox is benoemd tot kanselier van de Glasgow Caledonian University. Lennox volgt in deze functie Nobelprijswinnaar Muhammad Yunus op en wordt de allereerste vrouwelijke kanselier van de universiteit. 

Dat maakte de universiteit donderdag bekend.

"Het is echt een bijzondere eer om kanselier van de Glasgow Caledonian University te worden. Ik voel me er nederig door en ben van plan deze buitengewone instelling op de beste mogelijke manier te dienen."

De rol van kanselier bestaat uit formele en ceremoniële taken, het verlenen van diploma's aan studenten en het ondersteunen en bevorderen van de ambities en visie van de universiteit voor het algemeen welzijn.

"In de voetsporen treden van zo'n voorbeeldig individu als Muhammad Yunus is enigszins ontmoedigend, maar ik kijk er erg naar uit om met iedereen samen te werken, zodat ik van grote waarde kan zijn voor de studenten en de universiteit", zei Lennox. 

Filantroop

De 62-jarige Lennox is naast singersongwriter ook actief als filantroop en sociaal activiste. Voor haar filantropische werk ontving ze dit jaar de George Harrison Global Citizen Award. Gedurende haar muzikale carrière van meer dan dertig jaar ontving Lennox verder nog een Oscar, vier Grammy Awards en acht Brit Awards.