Laatste schilderij Leonardo Da Vinci in particulier bezit geveild

Het schilderij Salvator Mundi van Leonardo Da Vinci gaat woensdag bij Christie's in New York onder de hamer. Het is voor zover bekend het laatste schilderij van de Italiaanse meester dat nog in particuliere handen is. 

Naar schatting verwisselt het paneel voor minimaal honderd miljoen euro van eigenaar.

Christus als verlosser van de wereld, zoals de Nederlandse titel luidt, is nu nog in handen van de Russische 'kunstmestkoning' en miljardair Dmitri Rybolovlev (50).

Hij kocht het kunstwerk in 2013 voor 127 miljoen euro van de Zwitserse kunstmakelaar Yves Bouvier. De Zwitser zelf kocht het schilderij niet lang daarvoor voor 67 miljoen euro op een veiling.

Dure scheiding

De oligarch, ook bekend als eigenaar van voetbalclub AS Monaco, verkoopt in snel tempo veel van zijn bezittingen om de scheiding van zijn echtgenote Elena te bekostigen. Een Zwitserse rechter wees de vrouw namelijk de helft (3,2 miljard euro) van zijn bezittingen toe. De scheiding van het echtpaar staat te boek als de duurste aller tijden.

Rybolovlev kocht het afgelopen decennium voor 1,6 miljard euro aan kunst, maar maakte honderden miljoenen verlies bij de verkoop ervan. De Rus, die Bouvier inschakelde als consultant bij het aanleggen van een kunstverzameling, heeft de Zwitser in 2015 voor de rechter gedaagd wegens zwendel.

Opgelicht

Volgens Rybolovlev zijn de veel lagere opbrengsten het bewijs dat hij door Bouvier is opgelicht. De Zwitser zou zelf de prijzen van de kunstwerken hebben opgedreven door de werken eerst zelf te verkopen en met winst weer door te verkopen aan zijn klant.

Leonardo da Vinci (1452-1519) schilderde het paneel rond het jaar 1500. Het is een van de slechts vijftien werken van Da Vinci die nog bewaard zijn gebleven. Lang werd gedacht dat dit stuk van een leerling van Da Vinci was, maar het is in 2011 erkend als schilderij van Da Vinci zelf.

In 1958 werd het toen nog onbekende werk voor het eerst geveild in Groot-Brittannië voor een bedrag van 45 pond. Omgerekend met inflatie is dat tegenwoordig zo'n negenhonderd euro.

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie