Hekwerk, het theaterimpresariaat van Youp van ’t Hek, experimenteert dit seizoen met een nieuwe verkoopmethode voor tickets. Het Amsterdamse bedrijf Guts Tickets heeft ‘smart-tickets’ ontwikkeld met een dynamische QR-code, die alleen met de smartphone van de koper van de kaartjes gelezen kan worden.

Met deze nieuwe methode wil Hekwerk de zwarthandel en het doorverkopen van kaartjes tegen woekerprijzen tegengaan, zo meldt het impresariaat donderdag. Guts Tickets maakt gebruik van de zogenoemde ‘blockchain-technologie’.

De pilot wordt gehouden bij de kaartverkoop van enkele voorstellingen van Jochem Myjer in Amersfoort, Doetinchem en Rotterdam. Voor deze shows vond de kaartverkoop exclusief via Guts Tickets plaats. Hekwerk wil totdat de pilot is afgelopen geen extra toelichting op de test geven.

Zwarthandel

Guts ontving in januari de Buma Music Tech Award voor het meest innovatieve nieuwe businessconcept waar de entertainmentindustrie belang bij kan hebben.

De Eerste Kamer torpedeerde vorige week een initiatiefwet die de zwarthandel en het doorverkopen van tickets voor concerten, sportwedstrijden en theatervoorstellingen moest inperken. De senatoren hadden bezwaar tegen het feit dat burgers pas na de aanschaf van een ticket via een civiele procedure hun geld kunnen terugvorderen.