Schrijver Geert Mak krijgt de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs van dit jaar. Het Cultuurfonds kent deze oeuvreprijs (75.000 euro) jaarlijks toe aan een persoon of instelling die belangrijk werk heeft verricht op het gebied van cultuur, natuur of wetenschap in Nederland.

''Door zijn ongeëvenaarde verteltrant heeft hij de historie voor velen tot leven gewekt. En niet alleen de geschiedenis van Nederland, maar ook die van Europa", verklaart het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Met name Maks boeken Hoe God verdween uit Jorwerd, De eeuw van mijn vader en In Europa sloegen enorm aan. Hij mengde daarin de grote geschiedenis met die van de gewone mensen. De eeuw van mijn vader uit 1999 werd het allerbeste verkocht.

Het laatst verschenen boek van Geert Mak, het in 2016 verschenen De levens van Jan Six is volgens het fonds ''een belangrijke mijlpaal in zijn oeuvre en de directe aanleiding tot het toekennen van de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs.'' Het ook goed ontvangen boek is het verhaal van de bekende Amsterdamse patriciërsfamilie door vier eeuwen heen.

Koningin Máxima reikt de prijs op 27 november uit in Amsterdam.