De Amerikaanse schrijver Dan Brown heeft in Amsterdam de Ambassade van de Vrije Geest geopend. Het nieuwe kenniscentrum presenteert zich als internationaal platform om het vrije denken te stimuleren via onder meer muziek, cultuur en spiritualiteit.

Daarnaast dient het als café, studiecentrum en als 'huiskamer' van de Amsterdammers.

Brown is bekend van bestsellers als De Da Vinci Code en Inferno. Hij liet zich in zijn werk inspireren door de Bibliotheca Philosophica Hermetica die bestaat uit 25.000 boeken op het gebied van onder meer alchemie, mystiek en Westerse esoterie.

Die collectie wordt beschouwd als werelderfgoed en als een van de mooiste particuliere collecties ter wereld. Zaterdag werd het zestigjarig bestaan van de wereldberoemde bibliotheek gevierd, deels ondergebracht in het centrum.

Brown doneerde vorig jaar driehonderdduizend euro aan de bibliotheek, onder meer met als doel een deel van de collectie te laten digitaliseren. 

Erepenning

Ondernemer en verzamelaar Joost Ritman kreeg er zaterdagavond de Frans Banninck Cocqpenning van de stad. Brown is zondagmiddag nog in Amsterdam voor een lezing en debat in Paradiso.

Directeur van de Ambassade van de Vrije Geest is Esther Ritman. Het nieuwe centrum, gevestigd in het zeventiende-eeuwse stadspaleis Huis met de Hoofden aan de Keizersgracht, is vanaf november open voor het publiek.