Donderdag, op de tiende sterfdag van Jan Wolkers, verschijnt zijn biografie: Het litteken van de dood. Biograaf Onno Blom, die het enorme archief van Wolkers doorspitte, vond het niet moeilijk de rode draad van het boek te vinden.

Die viel Blom in tijdens een gesprek met Wolkers, voordat hij zelfs maar aan het boek begonnen was.

"Hij zei toen tegen me: 'Niemand is dichter bij de waarheid gebleven dan ik, mijn leven en mijn werk zijn één'", vertelt de biograaf tegen NU.nl.

"Dat vond ik zo'n sterke uitspraak, maar tegelijk dacht ik: klopt dat wel?", aldus Blom. Maar gedurende de jaren dat de biograaf aan het boek werkte, stelde hij vast dat Wolkers gelijk had.

"Alles wat van belang is, zijn literaire werk en ook zijn schilderijen, hebben allemaal een persoonlijk verhaal. Hij heeft zijn werk gebouwd op de meest intieme en persoonlijke elementen uit zijn eigen leven", aldus de biograaf.

Carte blanche

Blom kreeg van Wolkers carte blanche om alles te gebruiken wat hij in zijn archief vond. "Ik vond het een daad van moed, dat hij me toegang gaf tot alles wat hij had. Zijn archief is heel groot, twee kamers vol waardevol oud papier, schetsen en atelierwerk. Ik mocht citeren, maar hoefde niets voor te leggen aan hem", aldus de biograaf.

Blom (48) deed er meer dan tien jaar over om het boek, dat 1.100 bladzijden beslaat, te schrijven.

"Ik ben er meer dan een kwart van mijn leven mee bezig geweest", vertelt hij. Maar de biograaf is wel een beetje klaar met de opmerkingen die hij over de tijdsduur krijgt.

"De meeste mensen zeggen tegen me: wat belachelijk, tien jaar lang en zo dik. Maar ik zou het eigenlijk willen omdraaien: ik heb de klus ontzettend snel geklaard en het boek is te dun", aldus Blom.