Ed Wubbe, artistiek leider van Scapino Ballet Rotterdam, heeft de dansprijs de Gouden Zwaan gekregen voor de bijdrage die hij aan de Nederlandse dans heeft geleverd. De onderscheiding werd uitgereikt tijdens het gala van het Festival de Nederlandse Dansdagen 2017 in Maastricht.

De Zwaan voor 'meest indrukwekkende dansproductie 2017' was voor Marco Goecke's voorstelling Midnight Raga bij het Nederlands Dans Theater. Danseres Imre van Opstal kreeg de Zwaan voor 'meest indrukwekkende dansprestatie 2017' voor haar rol in Salt Womb van hetzelfde gezelschap.

Ed Wubbe is 25 jaar artistiek directeur van Scapino Ballet Rotterdam, dat zelf zeventig jaar bestaat. "Wubbe weet als geen ander werelden te verenigen en overgangen te bewerkstelligen. Met een neus voor nieuw talent, dat hij vervolgens een prominente plek geeft in zijn gezelschap, ziet Wubbe keer op keer nieuwe mogelijkheden om de dans te verrijken en naar een groot publiek te brengen. En dit zonder concessies te doen aan de hoge kwaliteit van zijn werk", aldus de dansjury.

"In Midnight Raga brengt Marco Goecke een schitterende, intense choreografie die ademloos van het begin tot het eind wordt beleefd", vond de jury verder van de meest indrukwekkende productie.

Mystiek charisma

Zwaan-winnares Imre van Opstal ontwikkelde zich tot één van de meest opvallende dansers van het Nederlands Dans Theater, oordeelt het college: "Een performer met een perfecte techniek, mystiek charisma en een soms angstwekkende kracht die van een andere wereld lijkt te komen."

De dansprijzen van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties VSCD worden sinds 1983 uitgereikt en bestaan uit een beeld gemaakt door choreograaf en beeldend kunstenaar Toer van Schayk.

Stimuleringsprijzen

Verder werden er twee stimuleringsprijzen toegekend. Choreograaf Shailesh Bahoran ontving de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2017. Collega Gaia Gonnelli is winnaar van de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek 2017, die dit jaar voor het eerst is uitgereikt. Bij de prijzen hoort een geldbedrag van respectievelijk 12.000 en 10.000 euro voor nieuw te creëren werk.