Het Westfries Museum in Hoorn is klaar met de restauratie van de vijf in 2005 gestolen doeken die vorig jaar in Oekraïne werden teruggevonden en terugkeerden. Vanaf 15 oktober hangen ze weer in het museum.

De schilderijen waren er belabberd aan toe, onder meer doordat ze waren opgerold en vermoedelijk op een vochtige plek hadden gelegen. Vooral Keukenstuk van Floris van Schooten uit 1620 had het zwaar moeten ontgelden.

Een team van vier mensen onder leiding van kunsthistoricus en restaurator Ronald de Jager uit Ouderkerk werkte een jaar lang om de doeken op te knappen. ''De restauratie is met heel veel pijn, moeite en lange adem gelukt'', zegt Ronald de Jager.

De schilderijen maken onderdeel uit van een grotere expositie: Roofgoed, kunstdiefstal in Nederland. Het is een tentoonstelling over het wie, wat, waar, hoe en waarom van kunst- en antiekdiefstal in Nederland, zo kondigt het museum aan, aan de hand van dertig ooit gestolen voorwerpen.

Teruggevonden

De vijf schilderijen werden destijds met negentien andere doeken en zeventig stukken zilverwerk geroofd. Teruggevonden werden verder Boerenbruiloft van Hendrick Boogaert, Terugkeer van Jephta en Vrouw Wereld, allebei van Jacob Waben, en Nieuwstraat in Hoorn van Izaak Ouwater.