Theo Maassen heeft de Poelifinario 2017 gewonnen, de cabaretprijs voor het meest indrukwekkende programma van het seizoen.  

Dat werd maandagavond bekendgemaakt in Theater Diligentia in Den Haag.  

Maassen krijgt de prijs voor zijn voorstelling Van Kwaad Tot Erger. Maassen won de prestigieuze cabaretprijs al eens in 2006 voor zijn programma Tegen beter weten in.

De jury prijst de manier waarop de Maassen in zijn show de grenzen opzoekt en deze verlegt. Dat doet hij door controversiële kwesties rond bijvoorbeeld de islam en de PVV aan te snijden. "Het leidt tot confronterende satire die je hersens doet kraken. Maassen is ervan overtuigd dat humor mensen bij elkaar kan brengen, en hij gebruikt het cabaretpodium om te bewijzen hoe dat volgens hem zou kunnen.'' 

Neerlands Hoop

Jan Beuving won de Neerlands Hoop, de prijs voor de meest veelbelovende theatermaker, voor zijn voorstelling Raaklijn

Over Beuving, die naast cabaretier ook wiskundige is, zegt de jury dat hij 'door zijn achtergrond een uniek perspectief biedt'. "Hij zet zichzelf neer als de raaklijn die langs twee uiteenlopende werelden scheert, wat leidt tot een frisse kijk op onze verdeelde samenleving.'' Ook roemt de jury de muziek in Raaklijn. "Muzikaal is het hoogstaand, dankzij de pianobegeleiding van Tom Dicke en Beuvings teksten, die met mathematische precisie in elkaar zijn gezet.''

Discussie

Er was maandagavond discussie rond de uitreiking toen duidelijk werd dat er informatie gelekt was en de meeste genomineerden al op de hoogte waren van de winnaars van de prijzen. Het is niet bekend hoe deze informatie naar buiten is gekomen.

Daarnaast gaf cabaretier Patrick Laureij, die met zijn programma Dekking Hoog genomineerd werd voor de Neerlands Hoop, van tevoren al te kennen de prijs te weigeren, mocht hij deze winnen.

55 voorstellingen

De Poelifinario wordt uitgereikt door de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties. De jury, die onder leiding staat van theaterdirecteur Jan Gras beoordeelde 55 voorstellingen.

Vorig jaar won cabaretgroep NUHR de cabaretprijs voor hun programma Draai het eens om. Tim Fransen won datzelfde jaar de Neerlands Hoop voor zijn debuutvoorstelling Het failliet van de moderne tijd.