Auteur Dan Brown, wiens bestseller De Da Vinci Code wereldwijd 81 miljoen keer werd verkocht, voelde zich na dit succes anders bij het schrijven dan bij het maken van zijn eerste paar thrillers.

"Toen ik begon aan een nieuw boek, realiseerde ik me bij elke zin die ik schreef: miljoenen gaan dit lezen", aldus Brown in gesprek met De Volkskrant. "Is deze zin wel goed genoeg? Delete-delete-delete. De doodskus voor creativiteit."

"Tot ik besefte: mijn leven mag dan dramatisch veranderd zijn sinds De Da Vinci Code, maar het schrijfproces blijft precies hetzelfde. Ik achter de computer. Verder niets."

De 53-jarige auteur zegt dat hij denkt dat de buitenwereld nu anders naar hem kijkt. "Maar ik kijk niet anders naar de buitenwereld. Ik vergeet vaak dat ik De Da Vinci Code heb geschreven. Je wilt je niet te veel bewust zijn van jezelf, in het gewone leven. Ik wil niet dat mensen met me omgaan alleen omdat ik de auteur van De Da Vince Code ben."

Kinderen

Brown, die geen kinderen kreeg, denkt overigens dat hij nooit boeken had uitgebracht als hij wel vader was geworden.  

"Als ik vader zou zijn, zou ik voor honderd procent vader zijn. Ik ken genoeg anderen met kinderen die heel goede boeken schrijven, maar het slokt mij zo op en de research kost zo veel tijd. Ik maak zo veel versies van een boek, ik schrijf zo ontzettend veel pagina's."