Bezoekers van het Jeroen Boschjaar in 2016 hebben in totaal 153,1 miljoen euro uitgegeven. Dat staat in de eindevaluatie die de gemeente Den Bosch maandag heeft gepubliceerd. 

De organisatie berekende dat alle activiteiten in totaal 1,4 miljoen bezoekers hebben gehad. "Flink meer dan gehoopt'', aldus de gemeente.

Voor de organisatie van het culturele themajaar was 28 miljoen euro uitgetrokken. De gemeente betaalde 8 miljoen euro van dat bedrag. De rest kwam van de provincie, uit Den Haag en Brussel en van sponsoren.

Van de uitgaven van bezoekers kwam 52,2 miljoen euro in Den Bosch terecht. De rest werd uitgegeven aan bijvoorbeeld reiskosten en hotelovernachtingen buiten de stad.

Jeroen Bosch

Het Jeroen Boschjaar werd georganiseerd door de gemeente ter gelegenheid van het vijfhonderdste sterfjaar van de schilder. Topevenement was een overzichtstentoonstelling in het Noordbrabants Museum, met zeventien van de slechts 24 resterende schilderijen en negentien van de twintig tekeningen van de meester. De expositie trok 421.700 mensen uit 81 landen.

Dertien andere tentoonstellingen in zeven Brabantse musea trokken nog eens 400.000 bezoekers en diverse activiteiten in Den Bosch werden 413.000 keer bezocht. ,

Volgens de evaluatie is het Boschjaar een succes geweest. "Het idee dat in het begin met de nodige scepsis werd ontvangen is uitgegroeid tot een nationaal evenement met grote impact. Den Bosch heeft zichzelf internationaal op de kaart gezet'', is de conclusie.