In zijn geboortestad Sittard zijn brieven opgedoken die Toon Hermans medio vorige eeuw schreef aan een inwoonster van de plaats, genaamd Lies.

Hermans had warme belangstelling voor Lies (het was de tijd voordat hij zijn echtgenote Rietje leerde kennen), maar had zware concurrentie bij haar. De acht tot negen epistels van de entertainer maakten deel uit van een pakket van maar liefst zeshonderd liefdesbrieven aan de vrouw uit Sittard, geschreven door in totaal 46 mannen.

Van hen was de showman er dus één, aldus de Sittardse stadsarchivaris Peer Boselie in reactie op een bericht van 1Limburg. Het pakket is al enige tijd geleden aangetroffen bij een opkoper, in een oude koffer uit een inboedel.

De in 2000 gestorven publiekslieveling had uiteindelijk het nakijken bij Lies, net als zoveel van de andere belangstellenden. Volgens de stadsarchivaris liet de vrouw haar aanbidders meestal niet te dichtbij komen en spreekt uit veel van de epistels dan ook nogal wat frustratie.

Vredeskus

Ook uit die van Hermans, die haar tevergeefs uitnodigde voor zijn optredens. De artiest hoopte nog wel dat er ''gevredeskust'' zou worden, staat er in één van de brieven te lezen, maar moest de amoureuze moed ten slotte opgeven.

Lies trouwde later ''met een notaris of een advocaat'' en overleed volgens Boselie in 1984. De zeshonderd liefdesbrieven en driehonderd andere brieven uit de koffer geven volgens hem een mooi tijdsbeeld van de periode 1940-1952, aldus de stadsarchivaris. Het is de bedoeling er een onderzoeker op los te laten.