Een door Martin Luther King geschreven en uitgetypte toespraak uit september 1962 is binnenkort te zien in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. De speech, waarin hij onder meer ingaat op de afschaffing van de slavernij in Amerika, maakt deel uit van de tentoonstelling 'We Have a Dream. Gandhi, King, Mandela'.

De tentoonstelling vertelt over drie wereldberoemde personen die grote invloed hebben gehad op de geschiedenis van de twintigste eeuw.

King hield zijn toespraak tijdens de herdenking van de historische 'Proclamation of Emancipation' van honderd jaar eerder, waarmee president Abraham Lincoln de slavernij afschafte. Deze proclamatie van de afschaffing van de slavernij is eveneens te zien op de expositie, die opent op 16 september en duurt tot 4 februari.

Nelson Mandela

Van Nelson Mandela, die ook centraal staat in de tentoonstelling, komt onder meer een uitgave van het verzamelde werk van William Shakespeare naar Nederland. Dit exemplaar had een medegevangene op Robbeneiland naar binnen gesmokkeld, vermomd als uitgave van de Bijbel. In het boek staan persoonlijke aantekeningen van de Zuid-Afrikaanse apartheidsstrijder en voormalig president.

Ook is het spinnewiel van Ghandi te zien, waarmee hij zijn kleding maakte. Eind jaren twintig riep hij iedere Indiër op zelfgemaakte kleding te dragen in zijn strijd om India's onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk.

De tentoonstelling vertelt over drie wereldberoemde personen die grote invloed hebben gehad op de geschiedenis van de twintigste eeuw.

De expositie is van 16 september 2017 tot 4 februari 2018 in De Nieuwe Kerk te zien.