Meer dan twintig Belgische en Nederlandse podiumdichters gaan ook deze zomer voor de derde keer per bus door de Lage Landen. Van 4 tot en met 13 augustus rijden ze met een rode oldtimerbus naar tien Belgische en Nederlandse steden om daar hun dichtkunsten te laten horen. 

De 'poëziebus' gaat naar Rotterdam, Leiden, Leeuwarden, Zwolle, Breda, Brussel, Sint-Niklaas, Herentals, Sint-Truiden en Antwerpen.

We willen "de tijdloosheid en veelzijdigheid van de poëzie vieren met zoveel mogelijk mensen'', aldus de organisatie.

Alle optredens en workshops zijn gratis toegankelijk en er is oud en nieuw dichterlijk aanbod, zowel voor beginners als gevorderden op poëziegebied.

Het aanbod is divers, beloven de initiatiefnemers: "Maatschappijkritische rappers, inspirerende spoken word-artiesten, flitsende slammers en contemplatieve of experimentele dichters'', maar ook traditioneler werk. Het is de bedoeling het publiek er deze keer wat meer bij te betrekken door verschillende vormen van interactie.

De dichters

De deelnemende dichters zijn ook beginners en gevorderden: Gorik Verbeken, Shanna de Ruiter, Martin Beversluis, Cissy, Hidde Moens, Adriána Kóbor, Kay Slice, Marjan De Ridder, Arno Moens, Heidi Koren, Tijdelijke Toon, Sam Hoeck, Jeroen Naaktgeboren, Anne-Fleur van der Heiden, Jooz, Petra Van Den Berghen, Gerard Scharn, Siebrand, Rellieatuur, Daan Janssens, Eline Crols, Babette Groos, Giovanni Baudonck & Yousra Benfquih. Ze werden gekozen uit 150 aanmelders.

De eerste aflevering trok 1270 belangstellenden, de tweede 1600. De organsiatie hoopt nu zeker 2000 mensen te interesseren. De bus wordt betaald uit verschillende fondsen, de Nederlandse Taalunie en lagere overheden.