Een tentoonstelling van objecten uit concentratiekamp Auschwitz gaat aan het einde van het jaar op tournee in Europa en Noord-Amerika, meldt woensdag het Staatsmuseum Auschwitz-Birkenau. 

De eerste tentoonstelling komt in december naar Madrid.

In totaal worden 1150 originele objecten tentoongesteld, waarvan 835 afkomstig uit het Staatsmuseum Auschwitz-Birkenau. Onder meer barakken, vrachtwagens waarin gevangenen werden getransporteerd, gasmaskers, brieven en getuigschriften zullen te zien zijn.

Niet lang geleden. Niet ver weg wordt het onderschrift van de tentoonstelling. "De wereld gaat een onzekere richting op, we moeten de herinnering aan Auschwitz levend houden, ook onder de jongere generaties. De tentoonstelling is een oproep om te waken voor het bouwen van een toekomst gebaseerd op racisme, antisemitisme en haat jegens een medemens", zegt directeur Piotr Cywiński van het Staatsmuseum.

Na Madrid zal de tentoonstelling zeven jaar lang door Europa en Noord-Amerika trekken. Precieze data en locaties worden naar verwachting over een maand bekendgemaakt.