Het Bolshoi theater in Moskou heeft de wereldpremière van een groots ballet over de wereldberoemde Russische danser Rudolf Nureyev onverwachts uitgesteld. 

De première van het ballet over Rudolf Nureyev, één van de eerste Sovjet-artiesten die doorbrak in het Westen, was gepland op 11 juli. Maar zaterdag liet het Bolshoi theater weten dat het ballet voorlopig niet door zal gaan.

Tijdens een persconferentie vertelde theater-directeur Vladimir Urin maandag dat de productie gecanceld is omdat de repetities lieten zien dat de voorstelling nog niet helemaal klaar zou zijn. De productie zou volgens Urin naar mei 2018 verplaatst worden.

Volgens het Russische persagentschap TASS zou een woordvoerder van de minister van cultuur Vladimir Medinsky bevestigd hebben dat de minister met het theater een gesprek zou hebben gehad over de balletdanser Nureyev. De woordvoerster ontkent dat het ministerie de voorstelling verboden zou hebben, maar zegt tevens niet op de hoogte te zijn van de details van het gesprek tussen de minister en het theater.

Promoten van homoseksualiteit

TASS claimt een bron dicht bij het ministerie van cultuur te hebben, die zegt dat de productie stop is gezet omdat minister Medinsky bang is dat die in tegenspraak zou zijn met een wet die het promoten van homoseksualiteit bij minderjarigen verbiedt.

Vorige maand sprak het Europese Hof voor de Rechten van de Mens zich nog uit tegenover deze wet, omdat het de Europese gedragsregels zou schenden.

De wet zou de Russische autoriteiten in staat stellen om elk evenement of actie die homoseksualiteit bij minderjarigen promoot, tot illegaal te bestempelen en te bestraffen met een boete. De wet wordt al enige tijd gebruikt om pro-homo-optochten te stoppen en homo-activisten gevangen te nemen.

Rudolf Nureyev 

De balletdanser Rudolf Nureyev staat bekend als een cultureel icoon, maar was ook omstreden vanwege zijn homoseksualiteit. Van 1958 tot 1961 danste hij bij het Kirov Ballet in St Petersburg. Na een optreden in Parijs, vroeg de danser politiek asiel aan in Frankrijk. Uiteindelijk stierf Nureyev aan de gevolgen van aids.