Een aantal schrijvers verbonden aan uitgeverij Atlas Contact leggen de pen neer tot ze voldoende openheid hebben over het vertrek van uitgeefster Mizzi van der Pluijm. 

De groep wil opheldering van uitgeversgroep VBK, het moederbedrijf, over de oorzaak van de overstap en de toekomst van Atlas. Tot het zover is, doen zij niks meer voor VBK.

"Wij vrezen dat de belangen van uitgeversgroep VBK niet stroken met de waarden van uitgeverij Atlas Contact", melden ze op het internetplatform Scribd.

"Zolang VBK ons geen volledige openheid geeft over het vertrek van Mizzi en de koers die VBK de komende jaren voor Atlas Contact voor ogen heeft, leggen wij uit liefde voor de literatuur en onze uitgeverij waar het VBK betreft de pen neer."

De lijst van ondertekenaars vermeldt de namen van onder anderen Adriaan van Dis, Geert Mak, Yvonne Kroonenberg, Vonne van der Meer, Mensje van Keulen, Hanna Bervoets en Lieve Joris. Deze week werd bekend dat Van der Pluijm opstapt naar de jonge concurrent Das Mag.

Verontschuldigingen

VBK-directeur Wiet de Bruijn betreurt het dat het niet is gelukt Van der Pluijm ervan te overtuigen dat de autonomie en koers van Atlas Contact niet in gevaar zijn. Om tegenwicht te bieden aan online-aanbieders van boeken wil hij het initiatief houden op het gebied van e-book-ontwikkelingen en andere uitgeverijen overnemen.

Volgens de directeur wilde Van der Pluijm alleen nog blijven als ze Atlas Contact had kunnen kopen. "Ik bied de auteurs mijn verontschuldigingen aan voor de manier waarop is gecommuniceerd en de onrust die is ontstaan door haar vertrek.''

In persoonlijke gesprekken gaat hij de schrijvers zijn zienswijze verder uitleggen. De Bruijn zei vrijdagavond geen signalen te hebben dat schrijvers ook willen vertrekken. "We houden vertrouwen in de toekomst van deze mooie literaire uitgeverij.''