Pierre Wind onderzoekt met Gemeentemuseum 'smaak van Mondriaan'

Chefkok Pierre Wind heeft een half jaar lang onderzoek gedaan naar de smaak van schilder Piet Mondriaan. Hij deed dit onderzoek samen met ROC Mondriaan en het Gemeentemuseum Den Haag. 

Wind presenteert donderdag de resultaten van dit onderzoek, dat plaatsvond in het kader van het Mondriaanjaar.

De Haagse kok wilde, geheel in lijn met de stijl van Mondriaan, verkennen of er ook een ‘vierkante smaak’ bestaat. Wind schreef een boekje over de uitkomsten en presenteert donderdag in het Gemeentemuseum een menu op basis van het onderzoek.

"We weten eigenlijk álles van Mondriaan, behalve zijn smaak", legt Wind uit. "Een vierkante smaak wordt grof gezegd geassocieerd met scherpe smaken. Zuur, zout, bitter - alles behalve zoet." De gerechten worden ook in vorm geserveerd volgens het thema ‘vierkant’.

Bovendien bleek uit onderzoek van het Gemeentemuseum dat de schilder, die last kreeg van zijn gewrichten, al in de jaren dertig zijn toevlucht nam tot een gezond dieet. "Een expert gaf hem het advies om geen suikers en koolhydraten meer te eten", vertelt de kok. "Hij was ook in dat opzicht zijn tijd ver vooruit."

Tip de redactie