Jeroen Spitzenberger twijfelde over rol in toneelstuk Terror

Acteur Jeroen Spitzenberger, die komend theaterseizoen een hoofdrol speelt in het toneelstuk Terror, twijfelde aanvankelijk of hij de rol wel wilde aannemen. 

Het toneelstuk, dat werd gebaseerd op het boek Terror van de Duitse schrijver Ferdinand von Schirach, gaat over een spraakmakende rechtszaak en een groot dilemma.

Spitzenberger plaatste aanvankelijk vraagtekens bij het spelen van een statisch ogende rechtszaak, maar is nu "heel enthousiast" om te zien hoe het uitpakt en niet alleen met het dilemma.

"Het is een stuk waar je goed naar moet luisteren, een luisterstuk is mooi om te spelen, maar de spanningsboog is tegenwoordig kort. Ikzelf was echter na vijftien bladzijden script lezen al hooked."

Het toneelstuk, dat wordt geregisseerd door Gouden Kalf-winnaar Peter de Baan, gaat over terroristen die een passagierstoestel kapen om het te laten neerstorten op een vol voetbalstadion. De gevechtsvlieger Lars Koch vliegt ernaast. Hij besluit op eigen houtje het passagierstoestel neer te halen: 164 mensen offert hij voor een stadion met 54.000 personen.

Clairy Polak

Voormalig NOVA-coryfee Clairy Polak maakt in het stuk in haar toneeldebuut als rechter, met het publiek als jury. In Duitsland, waar het stuk al een paar jaar in diverse steden wordt gespeeld, lopen de 'juryleden' in de pauze door een poortje met schuldig of niet schuldig, waarna met de uitkomst verder wordt gespeeld.

Na afloop houdt Polak gesprekken met het publiek over hun keuze.

 

Lees meer over:
Tip de redactie