Maandag 8 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Voor Schrijver Paul van Loon is afloop eigen boek vaak verrassing

Schrijver Paul van Loon weet nooit van tevoren hoe zijn boeken aflopen. "Vaak kom ik op een heel ander station uit dan gedacht", aldus de schrijver van onder meer De Griezelbus en Dolfje Weerwolfje.
Door BuzzE

Dat vertelde de auteur zaterdag in een interview op NPO Radio 1. "Ik weet alleen waar ik vertrek, en waar ik naar toe wil", bekende Van Loon. “Maar wat er tussendoor gebeurt en wie ik daar allemaal tegenkom, dat weet ik niet."

"Vaak kom ik op een heel ander station uit dan gedacht. En soms blijk ik ook van een heel ander station te zijn vertrokken dan dat ik eerst dacht."

De populaire auteur maakt bij het schrijven geen gebruik van aantekeningen of schema’s. "Alles zit in mijn hoofd, ook wat er allemaal eerder al is gebeurd in het verhaal. Ik zie beelden in mijn hoofd en probeer die om te zetten in woorden."

Dolfje Weerwolfje

Van Loon bekende vooral sympathie te hebben voor Dolfje Weerwolfje, zonder wie hij niet zou kunnen leven. "Ik ken hem al zo lang, ik kan me niet voorstellen dat ik ooit niet meer over hem zou schrijven", aldus de schrijver. "Dan zou ik namelijk niet meer weten wat er met hem zou gebeuren. En dat wil ik wel weten."

De auteur maakt zondag kans op de Prijs van de Nederlandse Kinderjury. Van Loon won het beeldje tot nu toe tien keer.

Aanbevolen artikelen