De Britse (film)acteur Jude Law betreedt donderdagavond het toneel van Carré in Amsterdam. Met Toneelgroep Amsterdam speelt hij daar de (Engelstalige) Nederlandse première van het toneelstuk Obsession.

Obsession is een toneelbewerking van de speelfilm Ossessione van Luchino Visconti uit 1943. 

Ivo van Hove tekende voor de regie van de coproductie met het Britse Barbican Theatre Productions Limited. Het stuk werd al in dezelfde bezetting in Londen uitgevoerd en oogstte wisselende, maar redelijke kritieken.

Law speelt de rol van Gino, een zwerver die stopt bij de pleisterplaats van Joseph (Gijs Scholten van Aschat) en Hanna (Halina Reijn).

Verplaatst

De voorstellingen in Nederland zouden aanvankelijk in de Stadsschouwburg in Amsterdam plaatshebben, maar die bleek al snel te klein voor de getoonde belangstelling. Er werd uitgeweken naar Carré, dat drie keer groter is. Ook kwam er nog een enkele voorstelling bij. Obsession is tot en met 18 juni in Carré te zien als onderdeel van het Holland Festival.

Het is Van Hoves vierde Visconti-avontuur. Visconti baseerde Ossessione op zijn beurt op The Postman Always Rings Twice, de misdaadroman van James M. Cain.