Jeffrey Tate, chef-dirigent van Symphoniker Hamburg, is op 74-jarige leeftijd overleden. De Brit bezweek vrijdag in het Italiaanse Bergamo aan een hartinfarct.

Dat heeft het Hamburgse symfonieorkest vrijdag bekendgemaakt.

Oorspronkelijk studeerde Tate medicijnen aan Christ’s College in Cambridge. Voor hij zijn medische carrière opgaf werkte hij in het St Thomas' Hospital in Londen. Daarna werd hij repetitor en coach bij het Royal Opera House in Covent Garden.

Tates internationale debuut als dirigent vond plaats in 1979 bij de Metropolitan Opera in New York . In 1985 werd hij chef-dirigent van het English Chamber Orchestra  en in september 1986 chef-dirigent van het Royal Opera House. Van 1991 tot 1995 was Tate chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. In 2005 werd hij dirigent van het Teatro San Carlo in Napels. Hij was sinds 2009 de chef-dirigent in Hamburg.

Liefde voor muziek

Tate werd geboren met een verkromming in zijn ruggengraat die ervoor zorgde dat hij scheef liep. Daardoor had hij het vanaf zijn jeugd niet gemakkelijk. "Ik heb mijn hele leven moeten vechten, maar ik kijk niet terug in bitterheid dankzij de liefde voor muziek'', zei hij ooit.

In april werd Tate op Buckingham Palace door prins William geridderd als erkenning voor zijn verdiensten voor de Britse muziek.

Tate maakte vele opnames, waarvan een serie van de pianoconcerten van Mozart met Mitsuko Uchida het bekendst is.